Een snel herstel voorziet de pas aangetreden topman evenwel niet. ,,Wij verwachten niet dat 2013 materieel anders zal zijn dan 2012.” Van Lanschot had vorig jaar veel last van de zware economische omstandigheden. Afschrijvingen, hogere kredietvoorzieningen en reorganisatiekosten drukten de bank fors in de rode cijfers.

Om de winstgevendheid te verbeteren, neemt Van Lanschot zijn strategie onder de loep. Op de uitkomsten wilden Guha en financieel bestuurder Constant Korthout in een toelichting op de jaarcijfers nog niet vooruitlopen. Uiterlijk in mei komt het Bossche bedrijf met meer informatie.

Reorganisatielasten

Van Lanschot boekte over heel 2012 een nettoverlies van van 155,4 miljoen euro. Dat kwam grotendeels door eerder aangekondigde afschrijvingen in totaal van 121,7 miljoen euro op dochterondernemingen.

Daarnaast drukten reorganisatielasten het resultaat. In de periode tot en met 2014 schrapt Van Lanschot circa 300 banen. 147 daarvan kwamen vorig jaar te vervallen. De personeelskosten daalden daardoor met meer dan 8 miljoen euro. De reorganisatie ,,ligt op koers”, stelt de bank.

Tegenwind

De voorzieningen voor slechte kredieten namen vorig jaar met 115,2 miljoen euro toe. Dat is flink meer dan een jaar eerder, toen de stroppenpot met 64,3 miljoen euro groeide. De sterke stijging reflecteert volgens Van Lanschot de economische tegenwind, die vooral het midden- en kleinbedrijf hard treft.

Het beheerd vermogen nam met 11 procent toe tot 40,9 miljard euro. De spaartegoeden en deposito's daalden met 13 procent tot 11,4 miljard euro, mede doordat klanten spaargeld gebruikten om af te lossen op hun hypotheek.

De bijdrage die Van Lanschot moet leveren aan de nationalisatie van SNS komt naar verwachting op 10 tot 11 miljoen euro, aldus Korthout. Hij kon nog niet zeggen wanneer het bedrijf die last precies zal boeken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl